SURVIVALTOCHTEN IN DE ARDENNEN

STICHTING BRES GAF ONS EEN HANDVAT

Rond 1984 begon het Ardennen avontuur, samen met Wim Bouw, Huib Boersma en vele andere hebben we een cursus survivaltraining gevolgd in de Ardennen. Een cursus speciaal voor sportschoolhouders en sportdocenten. Hoe ik daar tussen kwam is weer een ander verhaal maar ik was er. Zo’n 3 weken later ben ik door Huib Boersma van sportschool Boersma uit Amersfoort gebeld, of ik niet iets kon organiseren voor zijn sportschool. Ik heb Huib nog attent gemaakt op het feit dat ik geen sportachtergrond had in tegenstelling tot de anderen maar daar had hij geen boodschap aan. 

Beekhuizerzand, Noordzeekust en de Belgische Ardennen

Samen met Wim Bouw hebben we eerst een tocht georganiseerd op de Veluwe met een overnachting op het Beekhuizerzand, later aan de Noordzee en toen kwam de vraag of er niet iets te regelen was in de Ardennen. Ik was nog nooit in de Ardennen geweest maar van het één komt het ander. Weekenden achtereen hebben we in de Ardennen doorgebracht. Enorm veel kilometers afgelegd. Startpunten gevonden en weer aangepast. Controleposten, met kaarten knippen en plakken, kortom een hele nieuwe wereld voor ons maar er kwam wel een tocht op papier. De eerste tochten werden gelopen, enthousiaste mensen en dan komt er automatisch een vervolg. De één wilde met een vriendenclubje, de ander met familie en een derde kwam alleen. Langzaam maar zeker waren we elk weekend in touw. We zijn begonnen met survival weekenden maar steeds meer mensen kozen voor minder survival en meer luxe. De weekenden die we nu organiseren hebben niets meer met survival te maken maar zijn wel geweldig om mee te maken.

Uitvalsbasis 'Camping Pont de Bergueme'

De eerste jaren werden de weekenden vanaf de camping georganiseerd. Slapen in zelf gemaakte 20 persoons groepstenten. Elk weekend met een volle aanhanger richting Ardennen en op zondagavond weer terug. Na een vijf-tal jaren hield Gijsje het voor gezien. Ze wilde toch ook wel eens een weekend in Harderwijk vertoeven. De afspraak gemaakt om 2 weekenden per maand thuis te blijven, een hele opgaaf maar ja je moet wat. Toen kochten we begin '91 een oude jachthut van een Baron en je begrijpt het al, daarna gewoon weer elk weekend naar de Ardennen geweest. We hadden toen de mogelijkheid om een container te plaatsen en de materialen achter te laten. Geweldig! Op de startpagina zie je wat we er van gemaakt hebben.

Jan z'n autobiografie vind je op www.janfoppen.nl.

Deel deze pagina